Aktuella projekt

GUIDE FÖR INKLUDERING AV UNGA I BLÅSORKESTER

Under 2022-23 samarbetade SOF och RUM i ett projekt för att ta reda på de bästa strategierna för inkludering av unga i blåsorkester. Initiativtagare och projektledare var Therese Olsson Hugosson och Stina Widén. I samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet togs en guide fram för föreningar som vill bredda sitt inkluderingsarbete. Den bakomliggande studien gjordes på blåsorkestrar men många av strategierna är tillämpliga även på andra orkesterformer.

Läs guiden här: Guide för att inkludera unga i blåsorkester

Tilläggsmaterial: Tilläggsmaterial inkludering av unga i blåsorkester

SVERIGES ORKESTERFÖRBUND – KOMENTARER BUDGETEN

Sveriges Orkesterförbunds orkestrar har 9 000 musiker som arrangerar/ spelar 3 000 konserter/år. Blåsorkestrar, symfoniorkestrar och storband kan höras i de flesta svenska kommuner. Våra ideella orkestrar är viktiga för musikernas utveckling, ungas möjligheter att förkovras och är väggarna i husbygget orkesterhuset. Att barn och ungdom, ideella och professionella bildar en kedja där den svagaste länken nu riskerar bli ännu svagare. Infrastrukturen vittrar sönder under regeringens nedskärningar på kulturstöd. Liksom idrott behöver kulturen en stark infrastruktur,

STUDIEFÖRBUNDENS BETYDELSE FÖR HELA LANDET

Med nedskärningar under många år i kommunerna så kan studieförbundet vara den enda stödfunktion som finns på kultursidan. Historiskt har studieförbunden stöttat ledare, lokaler, studiematerial och varit väldigt viktigt för att orkestrar har kunnat spela, ta emot ungdomar som vill utvecklas och vara en arbetsgivare för artister som dirigenter. I de flesta kommuner är orkester-förbundets orkestrar en kugge i kulturinfrastrukturen. Våra musiker spelar orkester men även i mindre grupper med jazz, kammarmusik, kyrkomusik som oftast hänger ihop. Studieförbundens stöd för vuxna är viktigt i hela landet men särskilt utanför storstäderna.

KULTUR ÄR ETT GRUNDLÄGGANDE BEHOV – KRÄVER EN FUNGERANDE INFRASTRUKTUR

Människans behov att uttrycka sig genom musik, målande eller uppträda är ett grundläggande behov. Redan som barn reagerar vi på musik, rytmer som finns i alla civilisationer. Många är de ledare i historien som sett kulturens kraft att samla, stimulera och utveckla människan. Även i kristider har stora politiker sett att då är behovet av att få jobba med musik, samspel, få tankar på annat och att engagera oss människor, varit avgörande för att få motvikt mot kriser. Regeringen verkar inte se sammanhang, kulturens betydelse för samhället utan drar ner budgeten då behovet har växt. Under pandemin fick makthavare upp ögonen för hur viktigt det är med konserter, teaterföreställning, dans. Detta ledde till att det kom till extra stöd som räddade mången verksamhet. Sveriges Orkesterförbund tycker att politikens minne verkar väldigt kort och insikterna efter pandemin slarvas bort.

Samhället behöver stå för delar av infrastrukturen, de ideellas insatser står för merparten på kultursidan. Minskad stadsbudget, mindre till studieförbunden och nedskärningar från kommunerna ger Sverige ett fattigare kulturliv.

Walter Brolund                                      Magnus Eriksson

Förbundsordförande                             Förbundsdirektör

Noter för unga och äldre att spela tillsammans

STIMULERA SAMARBETEN MELLAN UNGA OCH VUXNA MED SVENSK MUSIK

Sveriges Orkesterförbund hade en idé att stimulera till samarbeten mellan våra orkestrar och unga musiker på kulturskolorna. Detta genom att beställa ny svensk musik, vi fick 200 000 kr av Statens kulturråd.

Idén är att svårighetsgraden för de unga ligger på en nivå där de spelat va 4-5 år medans stämmorna för de vuxna ligger på en högre och mera utvecklad nivå. Det sker många samarbeten redan men det kan vara lite tråkigt att spela så otroligt enkla stämmor för de vuxna. Har lyssnat på god nykomponerad musik från våra grannländer Norge och Finland för unga musiker, riktiga melodier blandat med rytmer som barn och föräldrar visslar på när de lämnar konserten.

Genom att skapa en serie med kompositioner för blåsorkester (i detta fall) vill förbundet stimulera till samarbeten mellan våra ideella orkestrar och kulturskolornas yngre förmågor. Vi har beställt ett antal nya kompositioner av svenska kompositörer där de första skall komma nu under hösten. Samtidigt får vi fram nykomponerad svensk musik för blåsorkester. Tanken ä’r att detta skall vara ett verktyg i jobbet med att stimulera fler unga till spelande på orkesterinstrument, ett rekryteringsinstrument.

Utifrån detta har vi även inlett ett samarbete med musikhögskolan i Piteå där studenter som studerar komposition fått i uppdrag att komponera för blåsorkester innan årets slut. För att de skall hitta rätt har vi ordnat med kontakter med orkestrar i SOF Norra distriktet. De har fått deras exempel på vad de spelar så svårighetsgraderna kan ses. Mycket roligt och lärarna i  i Piteå med Jan Sandström, Fredrik Högberg, Peter Sundqvist och Jörgen Häll är synnerligen positiva i sin inställning.

Stödet för projektet från Statens kulturråd är över 2023-24 och vi samarbetar även med de professionella blåsorkestrarna och blåsmusikkonsulenten i Blekinge. Jag tror då att vi kommer att få stor spridning på noterna för inspiration till många nya samarbeten.

Magnus Eriksson Förbundsdirektör

Några långsiktiga projekt vi jobbar med

• Mångfald och jämställdhetsplan – rätten till kultur?
Förenta Nationernas allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna antogs 1948 och är en del av folkrätten. I Sverige är denna dock inte lag.

Artikel 27: Var och en har rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst samt att få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner. Var och en har rätt till skydd för de ideella och materiella intressen som härrör från vetenskapliga, litterärare och konstnärliga verk till vilka han eller hon är upphovsman. Mang_jams_kultur

• Hur kan vi rekrytera ungdomar till våra orkestrar – vem utbildar?
Sveriges Orkesterförbund har initierat ett ”Orkesterforum” med representanter från musik-/ Kulturskolan, gymnasiet, högskolan, de professionella orkestrarna m fl för att hitta samarbeten och lösningar för framtidens rekrytering av musiker.

• Åldersintegration – straffbart?
Sveriges Orkesterförbund kräver att de statliga bidragssystemen skall ge våra ungdomar samma rätt till bidrag som inom ungdomsförbunden oavsett föreningstillhörighet.

• Rättvisa skatteregler!
Vi arbetar för att påverka våra politiker att ge kulturen samma möjligheter till avdrag för sponsring som idrotten. Vi vill även ha samma möjligheter som idrotten när det gäller avdrag för sociala avgifter för ledarna.
Läs mer i vår artikel i Musikant nr 4, 2022: Regler skatt idrott

• Ökade anslag till de ideella kulturorganisationerna !
De ideella riksorganisationerna har inte fått ökade medel eller uppräkning på många år, vi arbetar för ökade medel.

• Ökade anslag till konsertarrangörerna!
Arrangörerna ger arbete till såväl yrkesverksamma som frilansmusiker, dirigenter och solister. Tillsammans med kollegerna i Musikarrangörer i Samverkan verkar vi för ett anslag på 100 milj till arrangörerna.

Kalender

maj 2024
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Pin It on Pinterest

Share This