Mer publik
Större engagemang
Mindre oro
MER TID FÖR MUSIKEN

ORKESTERLYFTET
– en kostnadsfri utbildning i arrangörskap
för hela din orkester

Tidsbegränsat erbjudande för medlemsorkestrar – ett samarbete mellan Sveriges Orkesterförbund och Kulturens Bildningsverksamhet som genomfördes hösten 2015.

Vad är Orkesterlyftet?
Orkesterlyftet är ett utbildningspaket i arrangörskap för ideella orkestrar. Under ledning av våra inspirerande orkestercoacher får hela orkestern kunskap, energi och konkreta verktyg för att lyfta föreningen till nya höjder. OCH BÄST AV ALLT: Det är kostnadsfritt för medlemsorkestrar i Sveriges Orkesterförbund!

Vad ingår i Orkesterlyftet?
Orkesterlyftet är en utbildning i arrangörskap för hela orkestern, där ni får inspiration, tips och konkreta verktyg för att tillsammans jobba med att föra orkestern mot framgång. Målet är att väcka lust och drivkraft för alla i orkestern att delta i föreningens utvecklingsarbete. Därför är hela orkestern med på utbildningen, inte bara styrelsen.

Orkesterlyftet består av tre delar: förarbete – workshop – efterarbete.

Under förarbetet delar ni upp hela orkestern i tre grupper, som jobbar med varsitt delområde utifrån ett antal frågor ni får av orkestercoachen. Under workshopdelen får ni personligt besök av orkestercoachen, som inspirerar och ger skräddarsydda tips för just er orkester. Efterarbetet går ut på att samla ihop de nya intryck ni fått under workshopen och göra upp en plan för hur ni ska nå era drömmar och mål.
Beräknad tid för för- och efterarbetesdelarna är 2-3 h vardera, och workshopen tar 3 timmar.

Ämnesområden

Under hösten kommer ni att jobba med upp till TRE av nedanstående delområden. Ni väljer själv vilka.

  • Målgruppsanalys: Här får ni konkreta verktyg för att nå nya målgrupper.
  • Marknadsföring: Metoder och tips för er ensemble, som alla har råd med och som alla kan hjälpas åt med.
  • Arrangera konserter på nytt sätt: Här berättar vi hur ni kan effektivisera arrangörskapet och göra det roligare och lättare att förverkliga era idéer.
  • Bättre ekonomi: Här får ni tips om olika vägar att skaffa fram pengar och hur man kan få hela orkestern delaktig i arbetet med föreningens ekonomi.
  • Att sälja utan att sälja sin själ: Här visar vi på styrkan av att vara en ensemble. Både för att sälja in orkestern för potentiella medlemmar, framtida uppdragsgivare och ny publik.

Våra orkestercoacher

Fredrik Malmgård
Fredrik Malmgård
Musik- och eventarrangör med bakgrund som musiker och sångare. Fredrik har arbetat som konsert- och eventproducent vid bland annat Stockholms New Music festival, Stockholms kulturfestival, Tall Ships Race och även varit anställd för regeringskansliet.

Michael Axelsson
Michael Axelsson
Michael har stor erfarenhet av den svenska musikscenen både som musiker, sångare och producent. Han har gedigen föreningserfarenhet och har bl.a. varit ordförande i RUM Stockholmsdistriktet.
Michael och Fredrik arbetar tillsammans inom företaget Arteprenör, som utbildat musiker i entreprenörskap sedan 2008.

Kostar det något?
Nej! Genom vårt samarbete med studieförbundet Kulturens Bildningsverksamhet kan vi erbjuda Orkesterlyftet till våra orkestrar utan kostnad. Ni sörjer dock själva för att det finns en lokal att vistas i för att kunna genomföra utbildningen.

Vad förväntas av vår orkester?
– Att hela orkestern deltar i alla tre delar av utbildningen (givetvis undantaget sjukdom etc) samt lämnar in närvarolistor från de tre träffarna.
– Att ni tillhandahåller en lokal där workshopen kan äga rum. Det kan vara er replokal eller annan lokal, men hela orkestern samt föreläsaren ska få plats (utan instrument).

Hur går reservantagningen till?
Anmälan sker genom att kontakta Sofia Nygren på 0702-232305 eller sofia@orkester.nu. Vid reservantagning tittar vi i första hand om vi kan hitta något datum som passar både orkestern och coacherna. Ni bör därför vara förberedda med några datumförslag då ni kan ta emot en av coacherna. Datumen måste ligga under hösten 2015; senast i början av december.

Frågor och mer information
Sofia Nygren, verksamhetsutvecklare
0702-232305
sofia@orkester.nu

Utbildningen ges av Sveriges Orkesterförbund i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet

Pin It on Pinterest