Den 1 november infördes väskförbud på större evenemang i Sverige. Detta gäller för dig som konsertarrangör.
Utifrån den höjda terrorhotsnivån har Polismyndigheten fattat beslut om ett väskförbud på större evenemang i Sverige. Beslutet som kan beröra oss är för större konserter och festivaler.

Undantag får göras för personer som av medicinska skäl har behov av att ta med en väska in på den offentliga tillställningen eller allmänna sammankomsten samt för barns skötväska.

– Beslutet är fattat mot bakgrund av höjningen av terrorhotsnivån, med syfte att öka säkerheten. Det är en konkret åtgärd som kommer begränsa möjligheterna att ta med sig föremål som kan innebära fara för personer som besöker ett evenemang, säger Per Engström, sektionschef för samordning vid Nationella operativa avdelningen.
Förbudet gäller större evenemang som är tillståndspliktiga eller anmälningspliktiga. Det är inte alla evenemang som kräver anmälan eller tillstånd, bedömningen görs av tillståndshandläggare hos Polismyndigheten. Arrangörer av filmvisning, teater och vissa konserter behöver inte alltid ansöka om tillstånd eller anmäla sitt evenemang till polisen.

Arrangörer som hyr konsertlokal:

Stäm i första hand av med lokalägaren (det är dock arrangören och inte lokalägaren som är ansvarig).
Stäm i andra hand av med polisen i din region om vad som gäller för ditt evenemang.

Kontakta polisen i din region för att veta säkert vad som gäller.

Magnus Eriksson/ Förbundsdirektör 2023-11-07

Pin It on Pinterest

Share This